CP-skador delas in i tre huvudgrupper

Moderator: Moderatorgruppen

anders
Site Admin
Inlägg: 356
Blev medlem: mån 14 nov 2005, 18:17
Ort: Stockholm

CP-skador delas in i tre huvudgrupper

Inlägg av anders »

Cp-skador är individuella, skadans omfattning skiljer sig för person till person. Individen är ofta normalbegåvad och skadan har uppstått innan två års ålder. Spasticitet är vanlig symtom som gör musklerna spända och stela. Personer med CP-skador kan ha ofrivilliga rörelser i armar och ben. Ansiktsmuskler, musklerna i talorgan och sväljmuskler kan vara drabbade detta ger ofta ofrivilliga grimaser, talsvårigheter eller svårt att svälja.
CP-skador delas in i tre huvudgrupper

1. Spastisk
Spastisk CP är den vanligaste formen av CP. Vid spastisk CP är nervbanorna som förbinder hjärnbarken och ryggmärgen skadade. Det medför bland annat en konstant förhöjd muskelspänning (hypertonus) och ett svårkontrollerat rörelsemönster. Spastisk CP indelas i tre undergrupper beroende på var i kroppen symptomen är lokaliserade:
Hemiplegi: Då är ena kroppshalvan påverkad
Diplegi: Då är benen mer påverkade än armarna
Tetraplegi: Då är armar och ben är lika påverkade

2. Dyskinetisk
CP Vid dyskinesisk CP är individens rörelser felaktiga och ofrivilliga. Dessutom kan musklernas spänning (tonus) växla omotiverat och nyföddhetsrefleser kvarstå och göra det omöjligt att utföra ändamålsenliga rörelser. Två huvudtyper av dyskinesier förekommer: Dystoni och Hyperkinesi. Vid Hyperkinesi kan man i sin tur särskilja två varianter: Atetos och Chorea.

3. Ataktisk
CP-skada med ren ataxi har problem med att koordinera och sammanväga sina rörelser på ett ändamålsenligt sätt.
Såväl rörelsernas omfattning som styrka blir felavvägda. De har även problem med balansen och är ofta mycket slappa på grund av nedsatt muskelspänning. Den motoriska utvecklingen liksom talutvecklingen är långsam.