Idrott för alla - om ett projekt på Piña Palmera i Mexico

Alla krönikor

Moderator: Moderatorgruppen

PinaPalmera
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 15 nov 2005, 12:12

Idrott för alla - om ett projekt på Piña Palmera i Mexico

Inlägg av PinaPalmera »

Varför ett idrottsprojekt på Piña Palmera?


Under några år har vi i Föreningen Palmeras Vänner, tillsammans med Piña Palmera diskuterat vilka möjligheter det finns att utveckla de idrottsaktiviteter som finns på Piña Palmera. Idrott är en viktig del i den fysiska rehabiliteringen, men den är minst lika viktigt för att stärka självkänslan och för den sociala samvaron.

I Sverige är handikappidrotten väl utvecklad med många aktiva utövare. Det ekonomiska stödet har också ökat i takt med framgångarna. Sakta börjar vi här hemma inse att detta är idrott precis som vilken idrott som helst, dock ibland med andra redskap.

I Mexiko finns det också en väl utvecklad handikappidrott, men den är ojämnt fördelad. De resurser som finns ges till Mexiko City. Oaxaca, där Piña Palmera ligger, är Mexikos näst fattigaste provins och dit når inte de knappa idrottsresurserna.

Det finns mycket att vinna
Det finns några ungdomar som under åren tränat idrott - främst rullstolsbasket, simning och löpning för synskadade. Men det finns många fler ungdomar som vi skulle kunna nå om vi kunde göra en mer riktad insats. Om vi mer aktivt kan nå de unga människor som idag deltar i CBR-programmet (Community Based Rehabilitation) och visar dem på idrottens möjligheter, låter dem få prova själva utifrån sina egna förutsättningar och därmed stärka både självkänslan och det fysiska välbefinnandet – då är mycket vunnet!

Vi vill integrera idrotten så att ungdomar med funktionshinder kan träna och ha kul tillsammans med andra ungdomar. Det finns många fler idrotter att pröva än de som nämns ovan. Individuella eller lagsporter. Vad sägs om bordtennis, kanske skytte i någon form, judo, tennis, goalball osv.

Det finns idéer men resurserna sätter gränser
Begränsningarna idag är inte idéerna, det är de knappa resurserna! Vi kommer i första hand att satsa på idrotter som inte kräver så mycket utrustning.
Men det allra viktigaste är att få ungdomarna att se sina möjligheter, bli intresserade, lära känna sin kropp, testa och få prova sig fram.

Vi planerar en förstudie på plats kring årsskiftet som genomförs med vardera en resursperson från Föreningen Palmeras Vänner och en från Piña Palmera. Deras rekommendationer ligger sedan till grund för en eventuell ansökan om stöd till en volontär som under 1-2 års tid ska engagera och träna ungdomar, arrangera idrottsseminarier, utbilda ledare och se till att projektet drivs vidare med lokala förmågor. Kan vi dessutom få ihop pengar att iordningställa lokaler och utrymmen för idrottsträning och utrustning så blir det ett kanonprojekt.

Även viss idrottsutrustning kan vi ta emot, typ bollar, nät, rackets m.m. som vi lätt kan sända till Piña Palmera med resande.

Kolla vår hemsida: www. palmera.webway.se

Hälsningar
Föreningen Palmeras Vänner


Har du idéer, tips och kontakter att bidra med till projektet - kontakta arbetsgruppen som du når via e-postadresserna nedan:

Irene Cederholm
irene@palmerasvanner.se
Gunnar Årlind
gunnar@palmerasvanner.se